15 Πράγματα που πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε μέσα στο αυτοκίνητο

Τώρα που ανοίγει ο καιρός το αυτοκίνητο γίνεται ο καλύτερος φίλος μας καθώς μας πηγαίνει σε μακρινούς προορισμούς, σε απομακρυσμένες παραλίες και σε εξοχικά σπίτια. Ειδικά αν είστε φαν των road trips τότε θα βρείτε ακόμα πιο χρήσιμο αυτό το άρθρο αν και ο καθένας θα πρέπει να έχει στο αυτοκίνητό του τα παρακάτω 15 πράγματα.


1. Χαρτομάντιλα

Κάθε αυτοκίνητο πρέπει να έχει απαραιτήτως χαρτομάντιλα. Τα χαρτομάντιλα θα σας σώσουν από πολλά προβλήματα, είτε όταν απλά θέλετε να φυσήξετε τη μύτη σας, είτε σας χυθεί κάτι πάνω στα καθίσματα. Επίσης, καλό θα ήταν να έχετε και υγρά μαντηλάκια καθώς μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να ελέγξετε κάτι στη μηχανή του αυτοκινήτου ή στα λάστιχα και να λερωθείτε με λάδια ή βρομιές.

2. Ψαλιδάκι

 Ένα ψαλιδάκι θα σας χρειαστεί σίγουρα αρκετές φορές ακόμα και αν σας σπάσει απλά ένα νύχι. Καλό είναι να έχετε ένα μικρό ψαλιδάκι για όλες τις χρήσεις το οποίο θα απολυμαίνετε κάθε φορά πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Μπορείτε να βάλετε ένα μέσα στο φαρμακείο του αυτοκινήτου ώστε να ξέρετε σίγουρα ότι είναι καθαρό και μακριά από μικρόβια.

3. Πλαστικές σακούλες

 Οι πλαστικές σακούλες είναι απαραίτητες οπουδήποτε και να πάτε με το αμάξι σας. Μπορεί να χρειαστεί να πετάξετε κάτι μέσα σε αυτές προσωρινά – γιατί εννοείται ότι δεν πετάμε τίποτε από το αυτοκίνητο στην ύπαιθρο. Όποιος και να είναι ο λόγος οι πλαστικές σακούλες είναι απαραίτητες και πρέπει να τις ανανεώσετε κάθε φορά που τελειώνουν.

4. Μικρές πετσέτες

 Οι μικρές πετσέτες είναι επίσης απαραίτητες όταν για παράδειγμα θα θέλετε να ανοίξετε ένα πλαστικό μπουκαλάκι με νερό και δυσκολεύεστε ή όταν έχετε ιδρώσει από την οδήγηση μέσα στον ήλιο και θέλετε να σκουπιστείτε ή να βάλετε μια πετσέτα στο κάθισμά σας. Φροντίστε μόνο μετά από τη χρήση τους να τις πλένετε και να μην τις αφήνετε πολύ καιρό στο αμάξι βρώμικες.Το κουτί πρώτων βοηθειών είναι χρήσιμο και πρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας είτε ταξιδεύετε είτε όχι.

5. Ένα ζευγάρι πεζά παπούτσια

Η οδήγηση με σαγιονάρες μπορεί να είναι πάρα πού επικίνδυνη σε αντίθεση με τα πέδιλα ή τις γόβες. Οι σαγιονάρες είναι υπεύθυνες για 1.4 εκατομμύρια -παρ’ ολίγον- ατυχήματα στο δρόμο κάθε χρόνο, ενώ 1 στους 9 οδηγούς έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πιαστεί η σαγιονάρα τους στο πετάλ του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μελέτες. Επομένως καλό είναι οι γυναίκες οδηγοί να έχουν στο αυτοκίνητο τους ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια.

6. Γυαλιά ηλίου

Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί λόγω του ήλιου που πέφτει στα μάτια. Μην υποτιμάτε ποτέ την δύναμή του.

7. Φορητός φορτιστής για το κινητό

Ετσι δεν θα έχεις την ανασφάλεια ότι το κινητό σου θα μείνει από μπαταρία.

8. Φακό.

Ενας φακός είναι απαραίτητος, μην βασίζεσαι μόνο σε αυτόν του τηλεφώνου. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αλλάξετε λάστιχο μέσα στη νύχτα… Δεν θα είστε πολύ τυχερός που προνοήσατε να βάλετε ένα φακό στο αυτοκίνητο; Μην ξεχνάτε να ελέγχετε συχνά τις μπαταρίες (ακόμα καλύτερα, έχετε μαζί κι ένα δεύτερο σετ μπαταρίες). 

9. Ένα μπουκάλι με νερό.

Για την περίπτωση που παραμείνετε αναγκαστικά μέσα στο αυτοκίνητο για ώρες ή επειδή μπορεί να προκύψει κάποια βλάβη και να χρειαστεί να περπατήσετε μέσα στη ζέστη μέχρι το κοντινότερο συνεργείο, βουλκανιζατέρ ή βενζινάδικο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να καθαρίσετε το τζάμι –εάν έχει τελειώσει το νερό για τους υαλοκαθαριστήρες. Καλό θα ήταν να έχετε ένα μπουκάλι φτιαγμένο από υλικό που δεν αλλοιώνεται όταν εκτίθεται για ώρες ή ημέρες στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και να το ανανεώνετε με φρέσκο νερό συχνά. 

10. Χαρτί και μολύβι.

Για να γράψετε ένα τηλέφωνο, να κρατήσετε μια σημείωση, να καταγράψετε τα στοιχεία του άλλου οδηγού σε περίπτωση σύγκρουσης, κ.λπ.  

11. Δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας και ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Εκτός από το ότι είστε υποχρεωμένοι από το νόμο να έχετε μαζί σας αυτά τα έγγραφα όταν οδηγείτε, είναι πιθανό να σας φανούν χρήσιμα στην περίπτωση που χρειαστεί να γνωρίζετε κάποια στοιχεία (π.χ. εάν πρέπει να συμπληρώσετε έντυπο φιλικού διακανονισμού μετά από κάποιο ατύχημα). Σε τυχόν έλεγχο, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να επιδείξετε και την κάρτα ελέγχου καυσαερίων ή την απόδειξη ότι έχετε περάσει ΚΤΕΟ. Μαζί με το ασφαλιστικό συμβόλαιο, φροντίστε να έχετε πάντα εύκαιρο το τηλέφωνο της εταιρείας οδικής βοήθειας –αχρείαστη να ‘ναι!5.

12. Ρεζέρβα.

Ασφαλώς και θα έχετε μαζί σας ρεζέρβα, όμως είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά ότι είναι φουσκωμένη και σε καλή κατάσταση. Και εάν τη χρειαστείτε, μην παραλείψετε να την αντικαταστήσετε αμέσως μόλις βρείτε βουλκανιζατέρ. 

13. Γρύλλο και κλειδιά.

Εννοείται ότι έχετε οδική βοήθεια και ότι θα αναλάβουν να βάλουν τη ρεζέρβα εάν μείνατε από λάστιχο. Για καλό και για κακό όμως, ο νόμος υποχρεώνει κάθε οδηγό να έχει μαζί του τα απαραίτητα εργαλεία για να αλλάξει λάστιχο μόνος του –ή έστω με τη βοήθεια κάποιου καλού ανθρώπου που θα τύχει να περνάει από εκεί.

14. Προειδοποιητικό τρίγωνο και γιλέκο με ανακλαστήρες φωτός.

Επειδή η δική σας ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να μπορέσετε να ειδοποιήσετε τους οδηγούς που κατευθύνονται προς το ακινητοποιημένο αυτοκίνητό σας για να κόψουν ταχύτητα.

15. Φαρμακείο

Δεν υπάρχει πιο χρήσιμο αντικείμενο σε ένα αυτοκίνητο από το φαρμακείο πρώτων βοηθειώνΠρέπει οπωσδήποτε να έχετε γάζες, οινόπνευμα, οξυζενέ, betadine, λευκοπλάστ και οτιδήποτε άλλο κρίνετε χρήσιμο. Φροντίστε κάθε φορά που έχετε σκοπό να ταξιδέψετε να ελέγξετε το φαρμακείο σας και να ανανεώνετε όλα όσα λείπουν από αυτό.